poniedziałek, 30 września 2013
Sos dyniowy do makaronu
S K Ł A D N I K I:
200 – 300 g dyni
2 szalotki
sól
ostra papryka w płatkach
oliwa
P R Z Y G O T O W A N I E:
Dynię pokrojoną w kostkę gotujemy w bardzo malej ilości wody, aż będzie miękka. NA patelni szlimy cebulę, dodajemy dynię, sól i ostrą paprykę. Smażymy aż zrobi się jednolity sos ok 10-15 minut. Najlepszy makaron do tego sosu to spaghetti. Na wierzch sypiemy parmezan.
Jadłam to proste danie we Włoszech. Używam innej dyni, małej pomarńczowej, która wyrosła w moim ogrodzie, więc smak jest inny niż w oryginale. Oryginalnie Włosi używają ogromnej podłużnej dyni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rewelacyjny pomysl na przedstawienie przepisow! A rysunki sa po prostu swietne! bardzo mi sie ttutaj podoba, bede zagladac:)
OdpowiedzUsuńPS. A taki makaron z dynia chyba zrobie ;)