piątek, 6 września 2013

zakręcona cukinia


S K Ł A D N I K I:
2-3 cukinie ok 25 centymetrowe
mozzarella lub inny ser
świeża bazylia
suszone pomidory z oliwy
owliwa 
sól
pieprz
1–2 z bek czosnku

P R Z Y G O T O W A N I E:
Cukinię kroimy w paski o grubości ok 5 mm. Solimy i czekamy aż puści sok, wycieramy.
Smarujemy oliwą (oliwa sól, pieprz i utarty czosnek), pieczemy aż cukinia lekko zacznie się rumienić.
Zawijamy roladki z mozzarellą, pomidorem i bazylią w środku. Najlepiej zostawić na godzinę w lodowce.
Drugim sposobem jest zrobienie z fety (jeśli twardej to trzeba dodać łyżkę śmietany) pieprzu, ząbka czosnku i ziół – najlepiej świeżych, pasty, posmarowanie plastrów cukinii i zrolowanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz