niedziela, 1 września 2013

Bakłażan w sosie pomidorowym






S K Ł A D N I K I:
2 bakłażany
3–4 jajka
1–2 ząbek czosnku
2 puszki pomidorów, lub świeże pomidory
mąka, może być gryczana
sól
pokruszona ostra papryka
olej do smażenia
mozzarella
parmezan

P R Z Y G O T O W A N I E:
Bakłażany kroimy na 1,5 cm plastry, solimy, zostawiamy aby puściły sok i zwiędły. Wycieramy.
Obtaczamy w mące  potem w jajku roztrzepanym z solą. Smażymy i odkładamy.
W misce robimy sos z pomidorów czosnku bazylii (lub innego zioła które akurat wyrosło w ogrodzie;-), pokruszona papryka –ok 2–3 szczypty.
Układamy warstwami, na dno dajemy trochę sosu, na wierzchu musi być sos, Posypujemy parmezanem. Można dodać mazzarelli, wtedy układamy na bakłażanach warstwę sera.
Pieczemy w 180 stopniach, 20 minutprzykryte i 20 minut odkryte.

Nie znam osoby której by ta potrawa nie smakowała. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz