2 słodkie ziemniaki
1 duża cebula
1–2 ząbki czosnku
kmin rzymski ok 1 łyżeczki
ostra papryka pokruszona (dwie szczypty)
sól
olej
pomidory suszone w oliwie
P R Z Y G O T O W A N I E:
Na oleju szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy kmin rzymski. Wrzucamy do garnka razem z pokrojonym w kostkę słodkim ziemniakiem, dodajemy paprykę i sól, zalewamy bulionem (najlepiej warzywnym) tak żeby przykrył warzywa, gotujemy powoli ok 15-20 minut, od momentu zagotowania się bulionu. Nie trzeba koniecznie miksować, można energicznie zamieszać, tak żeby ziemniak się rozpadł, zupa będzie mieć inną konsystencję, może mniej wyrafinowaną, ale równie smaczną.
Można ją zrobić z białych słodkich ziemniaków, wtedy dodaję mniej ostrej papryki. Niestety białe ziemniaki są mało osiągalne w mojej okolicy.
Na koniec kroimy suszone pomidory z oliwy i kładziemy na wierzch każdej porcji. Pomidory powinny być bez octu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz