S K Ł A D N I K I:
8 papryk dużych i mięsistych
3 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
oliwa
sól
pieczone oliwki ok 10-15 sztuk
P R Z Y G O T O W A N I E:
No więc papryka: W większości powinna być czerwona, 1-2 żólte i tylko jedna zielona. Wrzucamy je do piekarnika na kratkę i pieczemy ok 45 minut w 200 stopniach. Żółta może się zrobić trochę wcześniej. Papryka musi być przypieczona i miejscami czarna. Jak wystygnie obieramy ze skóry, powinna schodzić całymi płatami. Rwiemy na długie paski układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól, pietruszkę grubo posiekaną (ja odrywam listki, nie kroję ich) oliwki pieczone (mogą się też nazywać suszone, generalnie czarne pomarszczone bez oliwy) bez peski pokrojone na 2-3 kawałki. Zalewamy wszystko trzema chluśnięciami oliwy, mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut jeśli piekarnik był ciepły.
Podaje się na zimno!
Włosi zasypują wszystko bułką tartą i dopiero pieką, wtedy danie jest sycące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz