S K Ł A D N I K I:
2–3 bakłażany
2 ząbki czosnku
2–3 bakłażany
2 ząbki czosnku
oliwa ok 30 ml
kmin rzymski, płaska łyżeczka
sólpieprz
P R Z Y G O T O W A N I E:
Kroimy bakłażany w plastry ok 1,5 cm, solimy i zostawiamy, aż puszczą sok. Wycieramy, smarujemy oliwą/olejem z obu stron. Pieczemy w temperaturze 200 st C, prze ok 30–40 minut, aż się przypieką.
wrzucamy upieczone do blendera z czosnkiem, kuminem (najlepiej wcześniej uprażonym na patelni) , solą , pieprzem i oliwą i miksujemy.
Wariacją jest obranie bakłażana ze skóry, wtedy otrzymujemy inny smak i kolor pasty.
Kanapki można posypać świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz