piątek, 25 października 2013

"japońska" salatka ziemniaczana

To duża nadinterpretacja nazywać tę sałatkę "japońską", ale już się przyjęła u mnie w domu i wśród znajomych.  Daikon (japońska rzepa), to coś co zawsze mam w lodówce. Sałatka jest typu "zrób coś z tego co masz w domu", bo do sklepu nie chce ci się iść.
ps. Chyba pieprz by tu jeszcze pasował.

S K Ł A D N I K I:
5 ziemniakow
10 cm rzepy daikon
2 szalotki lub słodka cebula
łyżka posiekanej kolendry
1-2 ząbki czosnku
sol i majonez



P R Z Y G O T O W A N I E:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę 1,5 cm. Daikon  przecinamy wzdłuż i kroimy na bardzo cienkie plasterki. kolendrę siekamy, czosnek ucieramy w moździerzu z solą. dodajemy majonez, mieszamy i zostawiamy na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz