piątek, 3 stycznia 2014

greckie gołągbki


 Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań.
 Próbowałam zrobić te gołąbki z pieczoną papryką, z oliwkami, z cukinią, próbowałam dodać czosnku i różnych ziół.
 Zrobiłam nawet liście w solance...wyszły dobrze, ale strasznie dużo z nimi roboty, a słoik liści kosztuje 12 zł. Kupuję.
Najlepsze są najprostsze ! Polecam.

S K Ł A D N I K I:
– słoik liści winogronowych w solance
– ok100 g ryżu arborio
– 170 ml oliwy z oliwek
– 2 szalotki drobno posiekane
– 50 g pini, uprażonych
– 50 g rodzynek
– posiekana nać pietruszki (garść)
– sól
– pieprz
można dodać świeżą miętę, świeży koper, dymkę

P R Z Y G O T O W A N I E:
Ryż gotujemy, cebulę szklimy na 2-3 līżkach oliwy, mieszamy dodajemy pinole, rodzynki, zioła.
Zawijamy małe porcje w liście, które trzeba tylko wyjąć i rozłożyć delikatnie.
Układamy ciasno w naczyniu do pieczenia, zalewamy oliwą i wodą, i  pieczemy w 180  st C przez ok30 minut, jeśli piekarnik byl nagrzany. Można też ugotować, trzeba je wtedy czymś przycisnąć.
W oryginalnym przepisie dodaje się do pieczenia/gotowania sok z cytryny....ja nie dodaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz