sobota, 8 marca 2014

trochę inna adżyka

S K Ł A D N I K I:
2 ząbki czosnku
jedna duża czerwona papryka
3 papryczki chili
jedna gałązka selera naciowego
pęczek kopru
pęczek kolendry
3 łyżki octu winnego
sól

P R Z Y G O T O W A N I E
najpierw do robora wrzucamy czosnek i ostrą paprykę, potem seler i słodką paprykę, na koniec zioła.
Wszystko powinno być uprzednio trochę pocięte. Solimy dodajemy ocet, mieszamy i pakujemy do słoika i do lodówki. Powinna postać w lodówce 1-2 dni.
Starałam się nie rozdrobnić na miazgę.
Wersja w słoiku to moja pierwsza adżyka, na kanapkach , druga mniej pocięta i z cebulą zamiast czosnku. Tylko trzeba wybrać jakąś super cebulę żeby nie byłą ostra. Np. francuską różową.
Bardzo proste i bardzo dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz