S K Ł A D N I K I:
-250g kaszy gryczanej- trzy garście grzybów suszonych
-2 cebule
-1-2 ziemniaki
-olej rzepakowy lub słonecznikowy
-sól
-pieprz
- duża kapusta
P R Z Y G O T O W A N I E:
kapustę gotujemy, nacinam dookoła głąb i sukcesywnie wyciągam liście ktore są ugotowane, parząc sobie palce :-). Kasze gotujemy, a wolę kaszę nie paloną. Grzyby moczymy i gotujemy w małej ilości wody. Podobno można tylko namoczyć i pokroić, bez gotowania....nie jestem pewna tego sposobu.
Ziemniaki gotujemy bardzo miękko. Ziemniak zwiąże farsz i nie będzie się rozsypywał, jest praktycznie niewyczuwalny i niewidzialny. dodajemy przysmażoną cebulę, sól, pieprz i olej ok 50 mil. Zawijamy, układamy polewamy olejem, można nakryć kapustą, żeby się nie spiekły. Ja lubię jak się trochę spieką.
Pieczemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz