piątek, 2 sierpnia 2013

suszone pomidory w oliwie

S K Ł A D N I K I:
0,5 kg pomidorów suszonych
1 litr oliwy
suszone oregano
5-6 ząbków czosnku
ostra papryka pokruszona (nie mielona)

P R Z Y G O T O W A N I E:
1.
Pomidory zalewamy bardzo gorącą wodą. Zostawiamy w niej na 45 minut. Rozkładamy na czystej ścierce i zostawiamy, aż wyschną na ok. 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić je na noc.
2.
W dużym słoiku układamy warstwami pomidory,  każdą warstwę posypujemy oregano, pokrojonym w plasterki czosnkiem i papryką. NA koniec zalewamy oliwą, tak żeby przykryła pomidory. Po 10 dniach są gotowe. Pomidorów NIE TRZYMAMY w lodowce.


To najlepszy przepis na suszone pomidory. Pani która mi go dała jest mistrzynią kulinarną, bo każda neapolitańska mama jest nią. Przepis prosty, a pomidory są przepyszne. Pomidory najlepiej kupować czerwone, brązowe i ciemne są  z zeszłego roku, to nie znaczy, że są nie dobre.....są gorsze.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz